browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Ohjeita tuntilaisille!

HYGIENIA OHJEITA  noudatettavaksi tallilla:

-tulethan tallille vain täysin terveenä

-omien hanskojen, oman raipan ym omien varusteiden käyttö erityisen suositeltavaa

-ilmoitathan etukäteen, jos luulet tarvitsevasi varustamisessa apua, voimme junailla avun turvavälit huomioiden tai varustaa ratsusi valmiiksi

-tunnin alussa opettaja voi auttaa sinut selkään tai voit nousta jakkaralta sekä auttaa satulavyön kiristämisessä, huomioithan että et hengitä/höngi open/avustajan naamalle, vaan  KATSOT TOISEEN SUUNTAAN  esim.HEVOSEN TOISELLE PUOLELLE

 

HUOMIOITHAN myös, että tulet tallille eri vaatteissa missä kuljet muilla talleilla!?

Ympärivuoden hevosten keskuudessa  kiertää erilaisia flunssa- ja influenssa- ym vakavampiakin pöpöjä. Eri talleissa on eri pöpöt. Emme halua altistaa tunti ja kisahevosia turhille sairasteluille, joten pesethän/ vaihdathan/ desinfioithan vaatteesi,hanskasi ja kenkäsi ym ratsastusvaatteesi, mikäli olet käynyt muilla talleilla.

 

Seuran jäsenyys tai  Green Card

Jokaisen vakiotunneilla ratsastavan ratsastajan tulee olla joko ratsastusseuran jäsen tai hänellä tulee olla Green Card.

Talutustunneilla käyvät ja satunnaisesti (alle 3 krt / kk) ratsastavat kuuluvat satunnaisratsastajien tapaturmavakuutuksen piiriin , joka on tallilla. Satunnaisratsastajiin kuuluvat myös kokeilijat ja talutusratsastukseen osallistujat.

Seuraan voit liittyä klikkaamalla itsesi PeRan sivuille tästä. Sieltä selviävät  myös muut jäsenedut, jäsenhinnat ym.

 

 

Pukeutuminen tunnille

-pukeudu tunnille turvallisiin jalkineisiin; kannalliset kengät ovat pakolliset! lenkkareissa tai sandaaleissa ei saa ratsastaa. Kumisaappaat ovat harrastuksen alussa ok vaihtoehto.

-hyväksytty turvakypärä on pakollinen, sen voi lainata tallilta, jos ei ole omaa

-kahisevat ja löysät takit ja paidat eivät ole ratsastusvaatteita.

Käytä ratsastaessa ns. vartalon myötäisiä vaatteita, jotta istuntaasi voitaisiin paremmin korjata ja ettei synny vaaratilanteita vaatteiden tarttuessa kiinni esim. satulantakakaareen tai ovenkahvaan tms.

-hanskat tulee olla myös kesällä ratsastaessa. Ethän halua käsiisi ikäviä rakkoja ohjista

-pukeudu talvella lämpimästi! Ratsastajillekin on kehitelty ns. talviratsastusvaatteita, niillä tarkenee mukavasti. Kypärän aluslakki suojaa hyvin kaulaa ja korvia kovemmilla pakkasilla

-kylmillä ilmoilla on syytä kiinnittää huomiota pukeutumiseen ennen ja  jälkeen tunnin. Ratsastajan on hyvä pitää lihakset lämpimänä ja notkeina ennen ratsastusta, jolloin mukautuminen hevosen liikeisiin on helpompaa. Hikisen tunnin jälkeen on hyvä olla kuivat  vaihto- tai lisävaatteet mukana.

 

TURVALLISUUSOHJEITA hevosenhoitoon tuntiratsastajille

Saavu ajoissa , jotta voit tarvittaessa laittaa hevosesi valmiiksi tunnille. Jos sinulla ei ole riittävää kokemusta,  sinua avustetaan ja näin opit samalla käsittelemään hevosia. Hevosenhoito ja muu  käsittely on tärkeä osa perushevosmiestaitoa, jota jokaisen ratsastajan tulisi hallita riittävästi. Hoitaessa tutustut myös tulevaan ratsuusi etukäteen ja saat enemmän irti tunnistasi.

Ohjeita hoitotilanteeseen:

-sido hevonen vetosolmulla karsinaan kiinni

-joka hevonen harjataan omilla harjoilla

-suojat ja /tai pintelit+patjat  laitetaan listan mukaan (pyydä apua, jos et ole kokenut)

-suitset ja satula (ohjat jalustimen alle, jos hevonen joutuu odottamaan ilman valvontaa tai riimu suitsien päälle ja hevonen on kiinnitettynä karsinassa)

Tunnille lähdetään opettajan antaessa luvan

-ohjat pois jalustimien alta, jalustimet jäävät ylös

-ota ohjat pois kaulalta talutuksen ajaksi

-taluta leuan alta, jos hevosella on martingaali

-kulje oviaukoista hevosen edeltä ja ohjaa hevonen keskeltä oviaukkoa

-taluta hevonen keskelle kenttää kaartoon, riittävän etäälle muista hevosista

-kaarrossa ohjat laitetaan kaulalle, kiristetään satulavyö ja lasketaan jalustimet

-selkään noustaan opettajan annettua lupa ja tunti alkaa ohjeiden mukaan

Tunti lopetetaan keskelle kenttää kaartoon

-satulavyö löysätään ja jalustimet nostetaan ylös

-talliin lähdetään opettajan kertomassa järjestyksessä

-jos hevonen menee myöhemmälle tunnille, ohjat laitetaan tulevasti jalustimien taakse ja hevoselle laitetaan riimu suitsien päälle ja se kiinnitetään karsinaan kiinni.

-varaudu myös hoitamaan hevosesi pois tunnin jälkeen.

Varusteiden riisuminen ja ns. jälkihoito varmistavat  hevosen hyvinvoinnin. Varaa aikaa noin puoli tuntia ennen ja jälkeen tunnin, ettei sinun tarvitse hätäillä.

-avaa turpa- ja leukahihinat ja ota suitset pois

-kiinnitä riimu ja kytke hevonen vetosolmulla  karsinaan

-irrota satulavyö ja vie satula paikalleen (ei lattialle)

-irrota suojat ja pintelit, ja harjaa lika pois niistä

-kuivat suojat laitetaan ämpäriin paikalleen, märät varusteet kuivumaan

-harjaa hevonen ja puhdista kaviot

-loimi päälle tilanteen mukaan, kysy opettajalta tarkemmat ohjeet

-irrota naru karsinasta ja hevosesta ja vie paikoilleen

NÄILLÄ KAIKILLA TOIMINTATAVOILLA pyritään luomaan hevosille tutut ja jämptit rajat, jotta ne tuntevat olonsa turvalliseksi vaihtuvien ihmisten seurassa. Tavaroiden säilyttäminenaa ja oikea käsittely varmistaa, että seuraava ratsastaja löytää tarvitsemansa tarvikkeet ja etteivät ne rikkoonnu jäädessään lojumaan väärään paikkaan. Erityisesti nahkavarusteista tulee pitää hyvää huolta. Voit halutessasi kysyä neuvoa nahkavarusteiden siistimiseen tai esim suojien pesemiseen/kuivattamiseen.

 

OHJEITA huoltajille ja ratsastajien taustajoukoille

Ratsastajaa voi avustaa hevosten hoidossa. Huomioithan ystävällisesti kuitenkin myös muut tuntilaiset tallissa ja annat heille tilaa. Tunnin alussa ratsastajaa voi avustaa hevosen selkään, mutta opettaja tarkistaa vielä satulavyön kireyden ja jalustimet ennen liikkeelle lähtöä.

Ratsastus vaatii hurjasti keskittymistä. Ratsastajayrittää samaan aikaan kuunnellaan opettajan ohjeita, seurata kentän liikennesääntöjä, korjata omaa asentoa sekä keskittyä oman ratsun hallintaan ja tehtävän suorittamiseen. Huh huh.Tämän takia on hyvä antaa ratsastajalle keskittymisrauha , hänen tasostaan riippumatta.

Tuntien kuvaaminen omaan käyttöön on toki sallittua ( ja jopa suositeltavaa)…Mutta, jos aioit jakaa videoita ja kuvia jossain sosiaalisessa mediassa, siihen on syytä kysyä lupa muilta tunnilla ratsastavilta oppilailta sekä opettajalta.  Ilman lupaa kuvien jakaminen on kiellettyä.

 

TUNTIEN PERUMINEN

Peruthan ratsastustuntisi hyvissä ajoin, mielellään jo viikkoa ennen tuntia. Laittamalla Niinalle viestin wa. Peruuntuneen tunnin voit ratsastaa esim.su korvaustunnilla.

Sairastumistapauksissa peru tuntisi viimeistään klo 10 mennessä. Mikäli peruminen tapahtuu myöhemmin, veloitamme tunnin hinnan ilman lääkärin todistuksen esittämistä.

Mikäli ratsastajalla on useita peruuntuneita tunteja vakioryhmässä, hän siirtyy ns irtotuntilaiseksi ja jatkossa varaa aina erikseen tuntinsa. Tasoryhmän mukana pysyminen on haastavaa, jos jää useita ratsastuskertoja välistä. Vakavampi pitkäaikainen loukkaantuminen tai sairastelu ei johda suoraan vakiopaikan menettämiseen, ole tällöin reippaasti yhteydessä tallille.